Pressmeddelande


Landskrona är koloniernas stad och Treklövern i Landskrona föreslår nu satsningar i budgeten för nästa år för att garantera den inriktningen: berörda arrendeavtal förlängs till tioårskontrakt samtidigt som planer tas fram för att rusta upp belysning, gångar och vattensystem i områdena under kommande år.

Vi vill med detta tydligt visa att vi satsar på kolonierna och signalera till arrendatorerna att vi tänker utveckla koloniområdena, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

En handlingsplan för Landskronas koloniområden beslutades i kommunfullmäktige 2020. Denna innebär att koloniområdenas arrendeavtal bättre ska efterlevas och ett intensifierat tillsynsarbete - allt för att stärka relationen och samarbetet med föreningarnas styrelser och medlemmar och för att nå fram till välskötta koloniområden.

Den svenska kolonirörelsen föddes i Landskrona och vi vill göra vårt bästa för att den ska fortsätta utvecklas här, säger Torkild Strandberg.

Det finns omkring 1400 kolonilotter i staden. Nästa år vill Treklövern påbörja utredning av att rusta upp gångar och vägar inom områdena samtidigt som det investeras i vatten- och dagvattensystemen. På samma gång rustas belysningen upp i områdena för en ökad trygghet.

 Koloniområdena är en traditionell och naturlig del av Landskrona och självklart ska det vara ordning och reda. Naturligtvis ska skötsel av gångar, grönytor, vattensystem och belysning i koloniområdena fungera. Det är viktigt ur såväl tillgänglighets- som trygghetssynpunkt för alla som rör sig i områdena, säger kommunalråd Annika Segerlund (M).

Ur miljösynpunkt är det också viktigt att vatten- och avloppslösningarna säkras upp och får en teknik som motsvarar kolonistugornas behov, säger Miljönämndens ordförande Elvir Mesanovic (MP).

När det gäller arrendeavtalen kommer det alltså att bli tioåriga avtal även för Kopparhögarna, Larvi och Sankt Olofs Vång - Citadellet och Gråen har redan detta.

En utredning kommer därför göras under 2025 för att klarlägga investeringsbehov, kostnader och hur arrendeperioder och avtal för de olika områdena kan anpassas och när de nya avtalen kan börja tecknas, säger Elvir Mesanovic.

 En rimlig tanke är att förändringen påbörjas i Kopparhögarna och sedan fortsätter, eftersom genomförandet av handlingsplanen också började här, inflikar Torkild Strandberg.

Långsiktigheten innebär att arrendatorerna tryggt kan planera för framtiden. Vår förhoppning är att alla kan känna sig tillräckligt trygga för att våga göra de investeringar man planerat för, att utveckla sitt trädgårdsintresse i kolonin, säger Annika Segerlund.